Formidlingsdata - besøkende på Lambertseter bibliotek

En enklere måte å dele formidlingsdata

Biblioteksentralen ønsker å ta en koordinerende rolle i innsamling og deling av formidlingsdata. Les om planene våre for å etablere en åpen brønn for metadata knyttet til formidling i hele landet.

Kvinne søker etter sjanger på bibliotekets nettsider

Nasjonal tesaurus for sjanger og form

Biblioteksentralen bruker fra juni 2021 den nasjonale tesaurusen. Vi har i flere år samarbeidet med Nasjonalbiblioteket og Bokbasen for å utvikle en nasjonal tesaurus for sjanger og form.

Hvordan kan vi skape gode tjenester sammen?

Biblioteksentralen er trolig best kjent som bibliotekenes bokhandel. Et like viktig mål er å være en partner for bibliotekene i utviklingen av mobile og digitale tjenester og plattformer. Les intervju med Hans A. Vigen om Biblioteksentralens rolle som utviklingspartner og tjenesteutvikler.

Digital lesefest

50.000 lesere har i høst brukt BookBites-appen aktivt minst én gang i måneden. Nesten 10.000 lesere er innom appen på daglig basis og den daglige leseøkten varer i gjennomsnitt 37 minutter per bruker. Det er klart for å summere året 2020.

Nå starter Biblioteksentralens leveranse av metadata til Nasjonalbiblioteket

‒ Vi er stolte over å være Nasjonalbibliotekets nye leverandør av metadata til norske bibliotek. For oss er dette en naturlig forlengelse av arbeidet med metadata som har vært del av virksomheten vår i over 60 år. Våre data utvikles hele tiden med bibliotekenes og lesernes behov i sentrum, sier Hans A. Vigen, administrerende direktør i Biblioteksentralen.

7 tips til små bibliotek som vurderer meråpent

Er du biblioteksjef i en liten kommune og usikker på hva selvbetjent bibliotek vil kreve av dere? Eirik Bøhn Hagen har jobbet med meråpent-løsninger i over seks år. Her gir han råd til mindre kommuner, slik at dere kan komme i gang på en god og forutsigbar måte.

Svartjenesten Biblioteksvagten har 20-årsjubileum

– Vi går inn for å være en samlende ressurs for bibliotek i Danmark, den menneskelige stemmen som også alltid kan kontaktes når biblioteket er ubemannet, sier Vera Daugaard, bibliotekar i hovedbiblioteket i Herning og prosjektleder for Biblioteksvagten.