Bibliotekenes Hus

Søk
Close this search box.

Statistikk og morsomme fakta fra Forrigebok

Det første året med Forrigebok oppsummert i tall og topplister.
Charlotte-Frognes-og-Claus-Johannesen
Charlotte Frognes og Claus A. Johannesen i Biblioteksentralen presenterte statistikk og morsomme fakta fra Forrigebok da verktøyet fylte 1 år. Foto: Nikolaj Blegvad

Den 30. mai rundet Forrigebok ett år. Og for et år det har vært – med engasjement, registreringer og nye lanseringer! For å feire ettåringen arrangerte vi digital bursdag, der vi blant annet presenterte statistikk og andre fakta fra året som har gått.

Klikk her for å se den digitale feiringen av Forrigebok

Fordoblet på et halvt år 

I utgangen av 2022 hadde Forrigebok 2 874 registreringer med til sammen 43 528 termer fordelt på 1 823 verk. Registreringene var laget av 321 brukere fra totalt 109 organisasjoner. Da vi sjekket disse tallene den 30. mai 2023, hadde noen av disse tallene fordoblet seg (!)  

Per 6. juni har Forrigebok 6 252 registreringer med til sammen 92 613 termer fordelt på 3 344 verk, laget av 531 brukere fra totalt 166 organisasjoner.

Dét er fin statistikk å se, det! 

Samtid på topp 

Hvis Forrigebok er toneangivende for skjønnlitteraturen i norske biblioteksamlinger, er de fulle av bøker som går tett på hovedpersonen sin i en gjenkjennelig samtid. De fire mest bruke appelltermene er nemlig «samtiden», «realistisk», «karakterdrevet» og «jeg-person». Dette gjelder for voksenbøker såvel som barne- og ungdomslitteraturen. 

Derimot finner vi et skille mellom voksen- og barnebøkene for appelltermen «godt driv» (nummer to over mest brukte termer for voksenlitteraturen) og «lineær» (på femteplass for barne- og ungdomslitteraturen).  

Voksenbøker med flest registreringer 

Topp fem voksenbøker med flest registreringer preges av en god blanding norske og oversatte titler. Det er titler som har vært snakkiser og fått mye omtale. 

  1. Tre lys av Claire Keegan
  2. Gjestene av Agnes Ravatn
  3. Jeg dro ned til bror av Karin Smirnoff
  4. Kvit norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn
  5. Anomalien av Hervé le Tellier

Stor variasjon i barnebøkene 

Det er gøy å se at samtlige av listen over topp fem barne- og ungdomsbøker med flest registreringer er norske! Her finner vi blant annet grafisk roman, psykologisk thriller, spenning og fantasy:

  1. La skogen leve av Nora Dåsnes
  2. Hør her`a av Gulraiz Sharif
  3. Ikke la de døde komme hit av Monika Steinholm
  4. Familien Brattbakk av Julia L. Kahrs
  5. Kråkeslottets hemmelighet av Arne Lindmo

«La skogen leve» av Nora Dåsnes, som har flest registreringer av barne- og ungdomsbøkene, har likevel halvparten så mange som nummer én for voksenbøkene, «Tre lys».  

Det kan være flere grunner til det, men en av dem er trolig at vokabularet for barnebøker ble lansert et halvt år etter vokabularet for voksenlitteratur. Barne- og ungdomsbøkene, samt illustrerte verk, har hatt kortere fartstid i Forrigebok. Så her har vi litt å gå på, for å ta igjen de voksne. 

Forrigebok på reisefot 

I løpet av det siste året har Forrigebok vært med ut på reise. Foruten de skandinaviske landene har Forrigebok besøkt Tyskland, Nederland, Portugal, England, USA, Brasil, ja til og med Burkina Faso, om vi kan stole helt på sporingssiden vår. 

Topp 10 bibliotek 

En statistikk vi følger ekstra nøye, er hvilke bibliotek som er mest ivrige på å registrere. Med vennskapelig konkurranse i tankene, startet vi i 2023 en fast spalte på nyhetsbloggen vår i Forrigebok: «Månedens ti på topp». Det vil si lister over de bibliotekene som har registrert flest bøker den måneden.

I forbindelse med ettårsdagen undersøkte vi hvilke bibliotek som har registrert flest bøker gjennom hele det første året. Her er ti på topp-bibliotek: 

  1. Trondheim
  2. Deichman
  3. Bærum
  4. Lunner
  5. Lillehammer
  6. Bergen
  7. Sølvberget
  8. Kristiansand
  9. Sarpsborg
  10. Askerbibliotekene

Det er spesielt imponerende å se at Lunner, med tre ansatte, ligger på fjerde plass, kun slått av tre storbybibliotek.

Takk for det første året med Forrigebok, alle sammen 

Det er alle dere som registrerer i Forrigebok som gjør verktøyet så fint og godt som det har blitt. Alle bidrag inn i basen hjelper til at den vokser seg stor, og slik kan verktøyet gi tilbake med gode leseforslag og være til hjelp i formidlingen. Enten det er i samtale med låneren, utstillinger eller på digitale flater.  

Så vi sier det igjen, tusen takk for alle lesebeskrivelser og engasjement! Vi gleder oss til fortsettelsen:) 

Les også

Et døgn på biblioteket

Den 27. februar besøkte vi hovedbiblioteket i Tønsberg og Færder for å ta pulsen på de store ordene om livslang læring, kulturutvikling, tilhørighet og demokrati.

Et formidlingssystem vokser fram

Ambisjonene for hva bibliotekene og Biblioteksentralen kan få til sammen av formidling til innbyggerne i Norge er høye. Arbeidet med et felles system for digital infrastruktur i folkebibliotek startet forsiktig før 2020 og skøyt fart i 2023.