Bibliotekenes logo
Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Et døgn på biblioteket

Den 27. februar besøkte vi hovedbiblioteket i Tønsberg og Færder for å ta pulsen på de store ordene om livslang læring, kulturutvikling, tilhørighet og demokrati.
Mange barnefamilier og venner med barn besøkte biblioteket i Tønsberg den 27. februar. Foto: Nikolaj Blegvad

Den 27. februar dro vi til biblioteket for å finne de store ordene og tok med oss hundre historier hjem.

Denne artikkelen er også publisert i Biblioteksentralens årsrapport for 2023, som er laget til Biblioteksentralens årsmøte den 17. april 2024

Klokka 03.00

Det er natt, men ikke alle sover. Et sted i Tønsberg åpnes biblioteket på lånerens mobil og en lydbok lastes ned. For biblioteket er tilgjengelig for alle overalt også disse mørke timene i februar. På akkurat denne datoen skal 593 personer med lånekortet sitt knyttet til Tønsberg og Færder bruke bibliotekets app for e-bøker og lydbøker for å låne, lese eller lytte til en bok. 

Klokka 09.00

Hovedbiblioteket i Storgaten er selvbetjent fra klokka sju, og et trettitalls personer er allerede på plass. Fra den eldre ungdommen som går på norskkurs og besøker biblioteket, for han ønsker seg et «rolig sted», til de to gråhårede karene som har slått seg ned til en stille prat i den røde sofaen lenger inn i lokalet. Noen drikker kaffe fra kafeen og låner aviser fra biblioteket, og inn kommer to mødre med tre ivrige 8-åringer i front. «Hei ny dag. Fint du kom!» 

«Jeg er veldig glad i biblioteket mitt», sier Kari Anna, «jeg bruker det som hjemmekontor». Hun har vært her siden klokka åtte. Klokka ti samles ofte nettverksgruppa hun er del av til møter. 

Klokka 12.00

Nå har biblioteket vært betjent i et par timer og stadig flere kommer inn. Rundt bord og stoler ligger vesker og jakker. Mange leser, noen prater og enkelte sitter dypt i egne tanker. Småprat og lyder fra forberedelser til kveldens arrangement ligger som et lunt teppe over lokalet. En middelaldrende mann som har vært her fra morgenen av, rastløs i gangen, slår seg ned når en kjenning kommer og smiler, «jeg pleier å sitte her, jeg». På Revetal, 15 kilometer lenger nordvest i kommunen, avslutter biblioteket der babysang og dagens første arrangement.   

«Det er første gang jeg er her på noen år», sier Marius på hovedbiblioteket, «det er fint å være tilbake». Han er på «barseltreff» med Kevin, en annen pappa og venn. De små har allerede oppdaget bøkene som villig lar seg rive ned. 

Klokka 16.00

Utover dagen kommer studentene og ungdommene. I grupper på to, tre og fire. «Det er lettere å gjøre skolearbeid sammen og møtes her enn hjemme», sier Alexander og Sharo i første etasje. «Vi prøver å hjelpe hverandre, vi liker å sitte her», sier Ida og Lisa i underetasjen. I morgen er det prøvemuntlig i religionskritikk og humanisme for den ene og i sakstekst for den andre. Det er godt å være to om å terpe på detaljene. 

Tre unge voksne møter opp på «Kreatoriet» klokka fire. Her arrangerer Røde Kors leksehjelp i to timer hver tirdag og dagens frivillige lærere er Erik og Elisabeth. «Jeg får mattehjelp og er veldig takknemlig for det. Ekstra mattekurs er ellers veldig dyrt», sier en av de unge kvinnene

Klokka 18.00

Lokalet har vært fullt av mennesker hele dagen, men nå er det tjåka fullt. I samarbeid med Vestfold historielag arrangerer biblioteket «Nært og kjært: Hva var Jarlsberg grevskap?» Interessen på sosiale medier har vært enorm og 280 heldige får plass. Da sier brannetaten stopp. 

«Vi trenger ikke lenger å kjempe så hardt for å få folk til å komme», sier Regine, en av de ansatte på biblioteket denne kvelden. «Og når det gjelder lokalhistorie er folk veldig gira.» 

Klokka 23.00

I Storgaten forlater den siste personen biblioteket to minutter på 23.00, men et annet sted i byen sneier noen innom bibliotekets nettside rett før midnatt. En rask kikk på åpningstidene, en lengre titt på leseforslagene og så er den siste boka til Ella Marie Hætta Isaksen reservert. Og snart gryr en ny dag. 

Hele døgnet

I løpet av tirsdag 27. februar 2024 besøkte 1546 personer bibliotekene i Tønsberg, Revetal og Tjøme, og i alt var det 125 unike besøkende på nettsidene dette døgnet i februar. Biblioteket lånte ut 704 bøker denne dagen og om lag 340 innbyggere deltok på et arrangement. Noen fikk dagens første smil, andre fikk endelig dreisen på prosentregning og en lånte seg en symaskin. Flere møtte igjen en gammel venn, mange leste noe forunderlig i en bok – og i et hjørne var det to som holdt et jobbintervju.  

Den 27. februar dro vi til biblioteket for å finne de store ordene og tok med oss hundre historier hjem

 Tønsberg og Færder bibliotek 

  • Består av hovedbiblioteket i Tønsberg, bibliotekene på Tjøme og Revetal og bibliotekene ved Sem og Berg fengsel. 
  • Betjener et område med om lag 85 000 innbyggere. 
  • Har 33 årsverk fordelt på 35 ansatte. 
  • Klikk her for å gå til bibliotekets nettside

Noen øyeblikksbilder fra 27. februar

Alle bilder: Nikolaj Blegvad

Les også

Et formidlingssystem vokser fram

Ambisjonene for hva bibliotekene og Biblioteksentralen kan få til sammen av formidling til innbyggerne i Norge er høye. Arbeidet med et felles system for digital infrastruktur i folkebibliotek startet forsiktig før 2020 og skøyt fart i 2023.