Søk
Close this search box.

Brukerinnsikt gjennom dialog

Det nye brukerpanelet og tiltaket «Ukas bibliotek» gir oss bedre innsikt i hva bibliotekene trenger i utviklingen av nettsider og digital formidling, forteller Ane Drabløs Pettersen i Biblioteksentralen.
Sammen om brukerinnsikt: Ane Drabløs Pettersen (nærmest) og Inger Nygård under det første møte med brukerpanelet våren 2024. Foto: Jeiger Gram

– Det første produktet vi utviklet systematisk med tjenestedesign, var Forrigebok. Parallelt startet vi arbeidet med Libry Content, sier Ane Drabløs Pettersen.

Hun er innholdsrådgiver i Biblioteksentralen og jobber med brukerinnsikt sammen med designer An-Tim Nguyen, tjenestedesigner Emilie Bauck Dynestøl og produktleder Inger Nygård.

– En av fordelene var at vi kunne bygge plattformen med ansatte i bibliotek og designdrevne metoder fra starten av.

Hva er Libry Content?
  • Libry Content er et CMS og en nettsideplattform skreddersydd for bibliotekenes formidling.
  • Her kan bibliotekansatte skape, redigere og publisere innhold til bibliotekets eget nettsted og andre kommunikasjonskanaler.
  • Plattformen legger også godt til rette for deling og gjenbruk av formidlingsinnhold mellom bibliotek.

Alle stemmer er viktige i brukerinnsikt

Biblioteksentralen lanserte Libry Content i 2022, etter en ettårig pilot med fire bibliotek. Høsten 2023 rullet den ut i hele Rogaland. Da skulle langt flere bibliotekansatte jobbe i plattformen, nærmest over natta.

– Vi kjente på behovet for å få enda bredere innsikt og høre erfaringer med å bruke Libry Content, også fra bibliotekansatte som ikke var direkte involvert i piloter eller testing av nye funksjoner.

– Og ikke minst trengte vi å bli enda bedre kjent med hverdagen på biblioteket og folka der uten så formelle rammer, fortsetter Ane.

I februar så derfor to nye møteplasser for dialog mellom designerne i Biblioteksentralen og ansatte på bibliotek dagens lys: «Ukas bibliotek» og «Brukerpanelet».

Dialogen i Ukas bibliotek

Ukas Bibliotek er kort fortalt et møte mellom Biblioteksentralen og et utvalgt Libry Content-bibliotek. Det er gjerne to med fra Biblioteksentralen, mens biblioteket selv velger hvor mange som skal være med fra dem.

Det første møtet var i februar, og hittil (september 2024) har 22 bibliotek vært med.

Ukas bibliotek trekkes ut med et digitalt lykkehjul, slik at utvelgelsen er tilfeldig hver gang.

– Det er litt gimmick og gøy over akkurat det grepet, men vi unngår samtidig at vi ubevisst bare velger store bibliotek eller bibliotek vi tenker er veldig positive til oss, forteller Ane, og legger til:

– Alle erfaringer er viktige.

Det som kom ut av en slik uformell samtale om nettsiden var gode refleksjonen rundt egne valg, nyttige tips og konkrete forbedringer. Anbefales.

Bjørn Veen, Gjesdal bibliotek

I forkant av møtet går teamet i Biblioteksentralen gjennom nettsidene til biblioteket, og de sosiale mediene deres, for å planlegge konkrete tips og tema. Men først og fremst skal møtet være være en dialog. Biblioteket kan ta opp akkurat det de vil.

Det siste er noe av det Ane setter mest pris på.

– Vi blir bedre kjent med bibliotekene, den digitale kompetansen, hvordan de oppfatter oppfølgingen fra oss, behovene de har og hvordan plattformen fungerer for dem.

– Alle deltar aktivt med synspunkter fordi det er fokus på deres eget bibliotek. Det gjør det lettere å ta ordet, tror jeg, de er ekspertene på sin hverdag. Det er også enklere for oss å spørre når vi ikke helt forstår. Eller forklare hva vi har tenkt. Vi får tilgang til flere stemmer og perspektiver. Flere kontakter oss også i etterkant.

– Nyttig og inspirerende, rett og slett!

Brukerpanelet gir ny brukerinnsikt

Det andre tiltaket i 2024 var å etablere et digitalt brukerpanel med ansatte på bibliotek av ulik størrelse og ulik geografisk tilknytting som sammen diskuterer nåværende og kommende utvikling i Libry Content.

Oppstart for det første brukerpanelet var i mars. I oktober møtes de for sjette gang.

– Møtene i panelet har en inkluderende, workshop-aktig form. På det første møtet brukte vi innledningsvis litt tid på å gjøre alle fortrolige med samme digitale samhandlingsverkøy (Miro). Jeg tror dette har gitt større deltakelse fra alle i panelet, sier Ane.

Hvert møte har et overordnet tema. Den første gangen handlet det om litteraturformidling og funksjonen som heter leseforslag (anbefalinger). Andre tema har vært Min side, kampanjer, søk og sammenhengen mellom formidling i det fysiske biblioteket og på nettsidene.

– Brukerpanelet påvirker funksjonene i Libry Content på et konkret plan. Et eksempel er at du nå kan skrive ut bokmerker direkte fra plattfromen. Et annet er at bibliotekene kan gjenbruke leseforslag fra hverandre.

– Men panelet synliggjør også ulike behov i bibliotekene og skaper derfor også bedre forståelse for prioriteringer. Det er nyttig å høre hvordan andre bibliotek tenker. Paneldeltakerne får også ideer fra hverandre utover Libry Content-plattformen. Denne opplevelsen av faglig møteplass og diskusjonsarena, er skikkelig fin.

Å vere med i brukarpanelet har vore lærerikt, engasjerande og inspirerande. Eg har fått mange gode idear og tips. Møta har hatt god stemning, slik at eg har fått ein god latter meir enn ein gong. Så deltaking har vore positivt på fleire måtar.

Silje Holden Birkeland, Vindafjord bibliotek

Ja! Biblioteket mitt vil også bli bedre kjent med digital formidling i Libry Content

Det er veldig enkelt for biblioteket ditt å komme i gang med nye nettsider i Libry Content. Ta gjerne kontakt med oss for en demo. Det er helt uforpliktende, og presentasjonen tar under én time:)

Klikk her for å bestille tid i kalenderen til en presentasjon

Les også

Et døgn på biblioteket

Den 27. februar besøkte vi hovedbiblioteket i Tønsberg og Færder for å ta pulsen på de store ordene om livslang læring, kulturutvikling, tilhørighet og demokrati.