Søk
Close this search box.

Denne gjengen skal hjelpe deg med e-bøker og lydbøker i bibliotek

Biblioteksentralen har opprettet det heleide datterselskapet BS e-bok AS med virkning fra 1. januar 2024. Helle, Agnes, Carina og Paal gleder seg til å samarbeide med bibliotekarer i hele landet – for mer lesing og bedre brukeropplevelser.
Bildet viser de ansatte i BS e-bok AS, det vil si Carina Thomassen, Paal Langfeldt, Helle Forsbak og Agnes Solem-Aicher.
Gjengen i BS e-bok AS. Fra venstre: Carina Thomassen, Paal Langfeldt, Helle Forsbak og Agnes Solem-Aicher.

Det er fortsatt mye nybrottsarbeid som gjenstår for å gjøre lesing og lytting bedre tilgjengelig i digitale format for lånerne. For meg er dette noe av det mest spennende som skjer i bibliotekene akkurat nå. Og jeg gleder meg til å konsentrere meg hundre prosent om denne oppgaven.

Ordene tilhører Helle Forsbak, daglig leder i det nye selskapet BS e-bok AS. Helle har jobbet med e-bøker og lydbøker i stillingen som salgs- og markedssjef i Biblioteksentralen siden 2018 og har lang erfaring fra forlag. Hun er utdannet innen markedsføring, pedagogikk og digital kommunikasjon.

I BS e-bok AS har hun med seg et team av tre engasjerte og allerede godt sammensveisede personer.

Målrettet innsats for e-bøker og lydbøker

BS e-bok AS overtar umiddelbart alt salg av digitale bøker til bibliotek fra morselskapet Biblioteksentralen.

Selskapet får også ansvaret for utlånssystemet BookBites som utvikles i Danmark. BookBites brukes av de fleste norske folkebibliotek til å låne ut e-bøker og lydbøker. Derfor er det mange lånere, fra Hammerfest til Lindesnes, som har et nært forhold til BookBites-appen når de leser og lytter til bøker.

– Vi har som mål at bibliotekene i Norge skal komme enda tettere på utviklermiljøet i Århus, og at vi sammen skaper enda bedre opplevelser for lånerne og leserne, sier Helle.

Lesing er kjernen

I tillegg til Forsbak møter du Agnes Solem-Aicher, Carina Thomassen og Paal Langfeldt i kontakt med BS e-bok AS.

Agnes har jobbet på marked i Biblioteksentralen de siste tre årene og bidrar som Helle med god kontinuitet.

Lengst arbeidserfaring har hun likevel som ungdomsskolelærer i norsk og tysk. Agnes var også med å skrive Biblioteksentralens høringsinnspill til leselyststrategien.

– Alle undersøkelser viser at interessen for og tid brukt på lesing av eget ønske, minker.

– Leseglede er derfor noe vi må ta tak i og støtte bedre, om det er digitalt eller på andre formater. Det digitale har noen muligheter som er ekstra gode for å skape motivasjon og gjøre tekstene mer tilgjengelige. Lesing på papir har sine fordeler, sier Agnes.

Lesekampanjer

En del av jobben hennes i BS e-bok AS er å lage undervisningsforslag og lesekampanjer til lærere og elever som er med og tester ut BookBites Skole, som skolene i Tønsberg kommune.

– Det hadde vært å gøy å se på kampanjer sammen med bibliotekene, også.

– Mange forbinder selvsagt BookBites mest med digital lesing, men i appen kan du legge inn bøkene du leser på papir i tillegg, for å logge lesingen din. Skolekampanjene våre inkluderer derfor ikke bare elevene som leser digitalt. Målet er, som mange bibliotekarer sier utrolig fint, å skape en kultur for lesing, sier Agnes.

Tettere på bibliotekarene og lånerne

Carina, som er ansatt som produktansvarlig i BS e-bok, har fram til nå ledet support-teamet i BS Undervisning, et annet av Biblioteksentralens datterselskaper. Der jobbet hun også med utviklingen av det digitale skoleverkøyet Pendel, feideinnlogging og personvern.

Noen kjenner henne også som MissCE og følger henne på Twitch-kanalen hennes. Carina er nemlig over gjennomsnittet interessert i både spill og lesing.  

–  Jeg drømmer om å reise ut i bibliotekene og sitte sammen med ansatte og lære av dem og se deres perspektiver – og også fortelle om våre.

–  Å oppleve møtene mellom bibliotekarer og lånere direkte og ufiltrert, er jeg overbevist om at vil gjøre oss og produktene våre bedre, sier Carina, som vil sitte tett på utviklermiljøet i Danmark og med tekniske krav i løsningene.

God support er del av brukeropplevelsen

Den siste oppgaven får hun hjelp med av Paal Langfeldt. Han kjenner godt til BookBites-appen fra arbeid med support i Biblioteksentralen. Å hjelpe sluttbrukere fortsetter han med i BS e-bok AS.

Paal har erfaring med databehandling for en rekke leverandører siden begynnelsen av 2000-tallet. Programvaren har vært ulik, men på supportsiden er det likevel mer som forener enn som skiller, mener han:

– Kunnskapsrik bistand er viktig for brukeropplevelsen din om det er en leseapp fra biblioteket eller en duppeditt fra Elkjøp.

– Felles er mennesker som trenger hjelp til å løse akkurat sitt problem med produktet.

BS e-bok AS er nytt selskap i BS konsern

Det nye selskapet holder til i Bibliotekenes Hus i Oslo, sammen med Biblioteksentralen, BS Undervisning og BS Eurobib.

Selv om Biblioteksentralens nye datterselskap overtar alt praktisk arbeid med e-bøker, lydbøker og BookBites, trekker ikke morselskapet seg helt ut av området, understreker Hans A. Vigen, administrerende direktør i Biblioteksentralen og konsernsjef i BS konsern:

– Vi har gode erfaringer med å legge deler av virksomheten vår til heleide datterselskap for å rendyrke satsingen vår og har satt sammen et dyktig team i BS e-bok. Dette blir bra for bibliotekene.

–  Biblioteksentralen skal jobbe videre med politiske spørsmål knyttet til e-bøker og lydbøker, for eksempel i forlengelse av bokloven. Det er viktig for demokratiet vårt at alle kan få tilgang til kunnskap, kultur og læring, også i nye formater.

Klikk her få komme til nettsidene til BS e-bok AS

Les også

Simon Stranger på scenen på høstens bokdager i Biblioteksentralen.

Inntrykk fra høstens bokdager i Bibliotekenes Hus

– Det har vært utrolig fint å møte alle de som jobber med litteratur og formidling hver dag og som gjør en så viktig jobb med å fange unge lesere, sier Simon Stranger. Han var en av forfatterne som deltok på bokdagene høsten 2024.

Brukerinnsikt gjennom dialog

Det nye brukerpanelet og tiltaket «Ukas bibliotek» gir oss bedre innsikt i hva bibliotekene trenger i utviklingen av nettsider og digital formidling, forteller Ane Drabløs Pettersen i Biblioteksentralen.