Bibliotekenes Hus

Søk
Close this search box.

En formiddag på New York Public Library

Drøm deg bort og bli med oss på guidet tur i de spektakulære samlingene til ett av verdens mest ikoniske bibliotekbygg.
Hvem kunne ikke ha tenkt seg en leseøkt i The DeWitt Wallace Periodical Room, avdelingen for tidsskrifter og aviser? Foto: Charlotte Frognes

Alt er større i Amerika sies det, og bibliotekene er intet unntak. Planlegger du en tur til New York, er det vel verdt å besøke The Stephen A. Schwarzman Building, bedre kjent som New York Public Librarys hovedbygning, på Fifth Ave, 42nd st. Ikke bare er det en praktfull bygning, både utvendig og innvendig – den inneholder også mange spektakulære samlinger. Tenk deg et sted der du finner første utgave av blant annet Moby Dick, manuskripter og utkast av forfattere som Jack Kerouac, Vladimir Nabokov, kart og atlas som spenner fra det 15. århundret fram til det 21., den ekte Winnie-the-Pooh, i tillegg til mye mer – New York Public Library har de alle sammen.

FAKTA

  • Stephen A. Schwarzman-bygningen ble påstartet i 1902 og offisielt åpnet i 1911.
  • Det var arkitektfirmaet Carrère and Hastings som tegnet bygget i Beaux arts-stil.
  • Bygningen har blitt brukt i flere kjente filmscener, blant annet Breakfast at Tiffany’s og Ghostbuster’s
  • To ganger daglig (bare én på søndager) arranges det gratis omvisninger i bygningen for grupper à maks 25 personer. Møt opp i resepsjonen i Astor Hall, regelen er første mann til mølla.

Kilde: www.nypl.org

51 millioner eksemplarer

New York Public library er USAs neststørste bibliotek, og det fjerde største i verden, en guidet omvisning er derfor å anbefale. Da får du et fint overblikk over bibliotekets historie og samlinger. Og sist, men ikke minst, får du en titt inn i The Rose Main Reading Room. Det er overveldende så stort det er, både i areal og samlinger. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet, da de begynte byggingen av biblioteket, hadde de planlagt plass for 3,5 millioner bøker. I dag er den doblet, til 7 millioner bøker. Totalt består referanse- og sirkulasjonssamlingene av mer enn 51 millioner eksemplarer av ulikt materiale.

The Berg Collection

The Berg Collection er en av de største samlingene av engelsk og amerikansk litteratur i USA. En samling som består av 35.000 trykte bind, pamfletter med mer, i tillegg til arkiver med utkast og manuskripter, og over fire hundre forfattere inngår i samlingen. Manuskripter fra 1820–1970 utgjør størstedelen av samlingen. Her finner man både manuskripter av britiske, irske og amerikanske forfatter, som Charles Dickens (også skrivebordet hans vil du finne i The Berg Collection-rommet), Lewis Carroll, W.B. Yeats, Henry David Thoreau, Walt Whitman, Mark Twain, T.S. Eliot med flere.  The Berg Collection har også den største samlingen i verden av manuskripter av Virginia Woolf og W. H. Auden. Visste du for eksempel at Jack Kerouac hadde tenkt å kalle On the Road for The Beat Generation? Det kommer fram av andreutkastet av boken, som du finner her.

Av trykte bøker har samlingen førsteutgaver og sjeldne utgaver fra nesten alle av de kanoniserte forfatterne fra 1800- og 1900-tallet (den engelske og amerikanske kanon), blant annet fem bøker skrevet og publisert av William Blake, Alice Liddells (Carrolls inspirasjon for Alice i Eventyrland) eksemplar av de tilbakekalte førsteutgavene av Alice‘s Adventures in Wonderland (1866), og første utgave av Herman Melvilles Moby Dick.

The Berg Collection har fått navnet sitt fra brødrene Henry W. Berg og Albert A. Berg, som var ivrige boksamlere. Etter Henrys død i 1938, donerte Albert hele samlingen av litterære rariteter på rundt 3500 verk til biblioteket, til minne om broren. Men for å få tilgang til samlingen må man søke om tillatelse, så her kan du ikke bare dukke opp å ta en titt, dessverre.

The DeWitt Wallace Periodical Room

Du har kanskje hørt om Reader’s Digest? Det kjente magasinet? På norsk utgitt som Det Beste. I Schwarzman-bygningen er det et rom oppkalt etter grunnleggeren av magasinet, The DeWitt Wallace Periodical Room. I 1920-årene satt han her, i The Periodical Room, og leste og samlet stoff til artikler. I dag har brukere tilgang på to hundre av de mest populære tidsskriftene, og 22 nasjonale og internasjonale aviser. I tillegg har man tilgang på flere tusen tidsskrift fra The Microform Reading Room. De har svimlende 4000–5000 trykte abonnement, samt 60.000–70.000 online-abonnement. Ikke bare er samlingen av tidsskrifter imponerende, det er også rommet og veggdekorasjonene. Alle veggene har malerier av de viktigste utgiverne av aviser og tidsskrifter fra 1900-tallet. De lyser opp et ellers så ganske mørkt rom.

Rose Main Reading Room

Men det vakreste, og kanskje mest ikoniske rommet, er Rose Main Reading Room. Rommet som strekker seg over nesten to kvartaler inngår i det som heter General Research Division. Det er her studenter, journalister, forfattere, forskere og andre som søker kunnskap kan få tak i materiale de leter etter.

De fleste av bøkene befinner seg i magasinet, under Bryant Park, en av verdens mest brukte byparker. Om man ønsker seg en bestemt bok legger man inn en reservasjon på boken. Reservasjonen blir registrert nede i magasinet, en ansatt finner den riktige boken og legger den i et lite «boktog» som frakter den opp til Rose Main Reading Room og til brukeren (ganske likt det vi har her i Norge med andre ord).

Ellers kan man også bla og lese i de flere tusen referansebøkene man finner i hyllene. Her har kjente forfattere, journalister, historikere, Nobelpris- og Pulitzer-vinnere sittet og arbeidet med sine verker. Så kanskje det er her man må sitte for å vinne en Nobelpris eller Pulitzer? For vår del tror vi rommet hadde blitt en distraksjon.

I Rose Main Reading Room har prisvinnende bøker blitt unnfanget. Vi tror det må ha vært en god del kikking i taket også. Foto: Charlotte Frognes
Allerede foajeen i The Stephen A. Schwarzman Building på 42nd st. er et imponerende skue. Foto: Charlotte Frognes

Les også

Stemningsrapport fra bokmessen i London

I mars deltok tretti tusen bransjefolk og bokelskere på The London Book Fair. En av dem som besøkte bokmessen var Charlotte fra Biblioteksentralen og Forrigebok-redaksjonen.