Scenarioplanlegging i bibliotek: å forberede seg på det ukjente

Matt Finch underviser i scenarioplanlegging ved Universitet i Oxford og har arbeidet med bibliotek- og skolestrategier i flere år. Foto: mechanicaldolphin.com

På nett

**FULLT* Det siste året har lært oss at endringer og behov for omstilling kommer raskt. Hvordan kan scenarioplanlegging hjelpe organisasjoner som bibliotek, skoler og kommuner med å forberede seg på drastiske endringer og en usikker framtid? Det kan du høre mer om på digitalt frokostseminar med Matt Finch den 21. april. Seminaret er gratis, men husk å melde deg på.

**Dette arrangementet er fullt. Lenke er sendt til alle påmeldte**

Scenarioplanlegging er en metode for langsiktig planlegging ved hjelp av framtidsbilder eller framtidsscenarioer. Frokostseminaret introduserer deg for kunsten å skape scenarioer. Du blir kjent med nøkkelbegrepene i metoden og får en praktisk tilnærming som gir deg verktøy du kan bruke umiddelbart. Du får også en presentasjon av en gjennomført «case study» i scenarioplanlegging knyttet til framtidas læring og skole i Norge.

Når framtida er turbulent eller usikker, når den framstår som tvetydig eller til og med dunkel, kan scenarioplanlegging hjelpe oss med å håndtere det som ligger foran oss og se utviklingstrekk i vår egen samtid tydeligere. Et tenkt og skapt framtidsbilde kan utfordre antagelsene våre om det som kommer, synliggjøre blindsonene i vår egen situasjonsforståelse og åpenbare skjulte muligheter.

Frokostseminaret arrangeres samme dag som Biblioteksentralens digitale årsmøte og holdes på engelsk av Matt Finch.

Om foredragsholder

Matt Finch har lang erfaring med å jobbe strategisk sammen med bibliotek og offentlige og private organisasjoner. Han er strateg på mechanicaldolphin.com og associate fellow på Saïd Business School ved universitet i Oxford, der han underviser i scenarioplanlegging. Nylige arbeid inkluderer strategisk rådgiving knyttet til koronapandemien for National & State Libraries Australia og Open Education Global. Han har tidligere arbeidet som forsker ved British Library og vært creative-in-residence ved State Library of Queensland.

Frokostseminaret om scenarioplanlegging inngår i en serie digitale frokostseminarer Biblioteksentralen arrangerer vår og forsommer 2021.

Som utviklingspartner og tjenesteutvikler er det å finne fram til gode metoder og utvikle i tråd med kommunenes strategier og bibliotekenes oppdrag og verdier viktig for oss i Biblioteksentralen. Dette er bakgrunnen for at vi inviterer til frokostseminarer om strategi, innovasjon og metoder i bibliotek våren og forsommeren 2020.

Dette

Slik kommer du til Bibliotekenes Hus

Alf Bjerckes vei 20 i Oslo

Fra Oslo S tar det 6 minutter med tog til Alna stasjon, som ligger omlag 8–10 minutters gange fra Bibliotekenes Hus.

Se video som viser vei fra Alna stasjon til oss.

Hvis man kjører T-bane mot sentrum, gå av på Risløkka T-banestasjon og gå rett inn på gangvei retning fra sentrum.

Kjører man ut av sentrum, gå under T-banebrua inn på gangvei på den andre siden og fortsett ut av sentrum.

Gå gangveien ca 200 meter til du kommer til Brobekkveien.

Gå da over gangfeltet og til høyre nedover Brobekkveien.

Når du har passert brua over Østre Aker vei følger du første gang-/sykkelvei ned til venstre mot Østre Aker vei.

Når man kommer ned til hovedveien ser man vårt nye arbeidssted som ligger inntil Østre Aker vei.

Buss nr. 67 til Vollebekk stoppested og 2 min å gå til Biblioteksentralen.

FB3 stoppested Vollebekk.

(Fra sentrum) Når du kommer kjørende fra sentrum ta Økernveien til Østre Aker vei. Følg Østre Akervei og ta avkjøring mot Brobekkveien i Bjerke.

Du skal gjennom 3 rundkjøringer:

1. rundkjøring: Ta første avkjøring ut på Brobekkveien.
2. rundkjøring: Ta andre avkjøring.
3. rundkjøring: Ta tredje avkjøring ut på Alf Bjerckes vei.
Kjør forbi Hafslund og ta til venstre like etter Industri Fokus (rød mursteinbygning) og kjør helt til enden til du ser Bibliotekenes Hus.

(Fra nord) Fra E6, følg skilting til Alnabru/ulven. Du skal gjennom 4 rundkjøringer:

1. rundkjøring: Ta første avkjøring ut på Persveien.
2. rundkjøring: Kjør rett frem.
3. rundkjøring: Ta andre avkjøring ut på Brobekkveien.
4. rundkjøring: Ta første avkjøring ut på Alf Bjerkes vei.

Vi har noen parkeringsmuligheter på siden av bygget.