Sammen om appellfaktorer i bibliotek

Foredragsholdere appellfaktorer

På nett

Velkommen til digitalt frokostseminar om appellfaktorer med Elise Conradi og Katrine Svela fra Biblioteksentralen og Vanja Øyrås fra Viken fylkesbibliotek. Webinaret varer én time, er åpent for alle og gratis, men husk å melde deg på for å få møtelenke.

Appellfaktorer brukes av mange bibliotek for å gi lånerne gode leseforslag og styrke litteraturformidlingen. Hvordan kan bibliotekene og Biblioteksentralen jobbe sammen om appellfaktorer?

På dette digitale frokostseminaret vil du få høre om

• Lesersørvis i norske bibliotek. Ved Vanja Øyrås, rådgiver ved Viken fylkesbibliotek.
  • Etableringen av et kontrollert vokabular på norsk for appellfaktorer. Hvorfor er dette viktig for deling, gjenbruk og formidling? Ved Elise Conradi, metadatasjef i Biblioteksentralen
  • Bruk av tjenestedesign i utviklingen av et registreringsskjema for appellfaktorer som enkelt kan brukes av alle bibliotekansatte i Norge. Ved Katrine Ø. Svela, tjenestedesigner i Biblioteksentralen.
  • Katrine kommer også til vise ett eller to tenkte eksempler på hvordan appellfaktorer kan berike digitale tjenester.

Hvorfor jobbe med appellfaktorer?

Et viktig mål for bibliotek er å stimulere til mer lesing. Bibliotekstrategier handler ofte om å få folk til å lese mer. I Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2024 er formidling og det nå nye lesere trolig det viktigste målet.

Lesersørvis er en metode som brukes av stadig flere bibliotekarer i Norge. Metoden brukes til å hjelpe lånere med å finne den litteraturen som akkurat hen vil få glede og utbytte av. Den baserer seg i stor grad på samtaler, der bibliotekaren lytter etter bestemte ord som beskriver hva låneren liker, for deretter å utarbeide leseforslag. Disse ordene kalles for appellfaktorer.

Biblioteksentralen har satt i gang et prosjekt for å lage et kontrollert vokabular og et registreringsskjema som skal kunne brukes på tvers av bibliotek. Målet er å koordinere alt det gode arbeidet som gjøres lokalt. På denne måten kan vi bygge gode tjenester rundt appellfaktorer og gjøre det enklere for folk å finne bøker de får lyst til å lese. Det kan du høre mer om på webinar den 14. desember.

Sammen om appellfaktorer inngår i en serie digitale frokostseminarer Biblioteksentralen arrangerer i 2021.

Biblioteksentralen er et samvirkeforetak eid av norske kommuner og fylkeskommuner. Som utviklingspartner for bibliotek er det viktig for oss å utvikle tjenenester i tråd med kommunenes strategier og bibliotekenes oppdrag. Dette er bakgrunnen for at vi inviterer til frokostseminarer om strategi, innovasjon og metoder i bibliotek våren og høsten 2021.

Andre kommende arrangementer

Slik kommer du til Bibliotekenes Hus

Alf Bjerckes vei 20 i Oslo

Fra Oslo S tar det 6 minutter med tog til Alna stasjon, som ligger omlag 8–10 minutters gange fra Bibliotekenes Hus.

Se video som viser vei fra Alna stasjon til oss.

Hvis man kjører T-bane mot sentrum, gå av på Risløkka T-banestasjon og gå rett inn på gangvei retning fra sentrum.

Kjører man ut av sentrum, gå under T-banebrua inn på gangvei på den andre siden og fortsett ut av sentrum.

Gå gangveien ca 200 meter til du kommer til Brobekkveien.

Gå da over gangfeltet og til høyre nedover Brobekkveien.

Når du har passert brua over Østre Aker vei følger du første gang-/sykkelvei ned til venstre mot Østre Aker vei.

Når man kommer ned til hovedveien ser man vårt nye arbeidssted som ligger inntil Østre Aker vei.

Buss nr. 67 til Vollebekk stoppested og 2 min å gå til Biblioteksentralen.

FB3 stoppested Vollebekk.

(Fra sentrum) Når du kommer kjørende fra sentrum ta Økernveien til Østre Aker vei. Følg Østre Akervei og ta avkjøring mot Brobekkveien i Bjerke.

Du skal gjennom 3 rundkjøringer:

1. rundkjøring: Ta første avkjøring ut på Brobekkveien.
2. rundkjøring: Ta andre avkjøring.
3. rundkjøring: Ta tredje avkjøring ut på Alf Bjerckes vei.
Kjør forbi Hafslund og ta til venstre like etter Industri Fokus (rød mursteinbygning) og kjør helt til enden til du ser Bibliotekenes Hus.

(Fra nord) Fra E6, følg skilting til Alnabru/ulven. Du skal gjennom 4 rundkjøringer:

1. rundkjøring: Ta første avkjøring ut på Persveien.
2. rundkjøring: Kjør rett frem.
3. rundkjøring: Ta andre avkjøring ut på Brobekkveien.
4. rundkjøring: Ta første avkjøring ut på Alf Bjerkes vei.

Vi har noen parkeringsmuligheter på siden av bygget.