Bibliotekenes Hus

Bibliotekpodden #2: Da biblioteket forsvant

En podkast fra Biblioteksentralen om bibliotekenes betydning for gode og robuste lokalsamfunn. I den første episoden undersøker vi hvordan bibliotek som møteplass skaper fellesskap, særlig for barn og unge, og hvor viktig det er å høre til et sted og møte andre mennesker.
Banner for Bibliotekpodden
Bibliotekpodden en er ny podkast fra Biblioteksentralen om bibliotekenes betydning for gode og robuste lokalsamfunn

Ensomhet er skadelig, det er farlig og det er en driver til problemer. Bibliotekene er laget som en sosial møteplass hvor det er mulig å være sammen fysisk som mennesker. Denne plassen må vi dyrke.

– Anne-Kristin Imenes, psykologspesialist

Vi er glade for å lansere den første episoden i Bibliotekpodden, en ny podkast fra Biblioteksentralen.

Gjennom Bibliotekpodden vil vi gi konkrete eksempler på hva biblioteket betyr for den enkelte av oss og hvordan det bidrar til å løse utfordringer og skape robuste lokalsamfunn.

Da biblioteket forsvant

Hva skjer med oss når vi ikke har steder å gå til der vi opplever felleskap og tilhørighet med andre mennesker?

Under pandemien 2020 forsvant bibliotektilbudet i hele Norge. Noen bibliotek lanserte lesekiosker og takeaway-tilbud med poser av bøker som lånerne kunne hente etter avtale og med trygg avstand. Boka kom i fokus, men hva med biblioteket som møteplass? Hvilke konsekvenser fikk det da døra til biblioteket brått ble stengt?

I denne podkastepisoden forteller Per Eide, avdelingsleder ved Årstadbibliotekene i Bergen (inkludert Sletten Biblab), om fraværet av både tilbud og brukere, og om hva som skjedde i konkrete tilfeller der prosjekter og møteplasser ble redusert til et uforventet tomrom og stillhet.

Psykologspesialist Anne-Kristin Imenes forteller om konsekvenser for spesielt barn og ungdommer som ikke lenger hadde et sted som biblioteket å gå til.

Her finner du Bibliotekpodden

Du kan lytte til «Da biblioteket forsvant» på:

Les også

Fotografiet viser artikkelforfatter Hans A. Vigen og et utsnitt av artikkelen slik den ser ut i papirutgaven av årsrapporten, der den også er trykt.

Er biblioteket ditt for alle?

Hvis hele befolkningen skal oppleve biblioteket som sitt, må viktige samarbeidspartnere som Biblioteksentralen og kommunale eiere gi enda bedre støtte til utvikling i bibliotek.

Lesersørvis, appelltermar på nynorsk

Forrigebok på nynorsk

Hyggjeleg eller urovekkjande? Kjenslevar eller avstumpa? No kan du skildre leseopplevingane dine med appelltermar på nynorsk i Forrigebok.