Påskekrim
Foto: Bibliotekenes Hus

Påskekrim for unge bokslukere

3 tips til aktuelle krimserier for barn og ungdom. Hjemmepåsken 2021 er reddet!

Aud Kristine Johnsen i Biblioteksentralen har lest seg gjennom bunker med barne- og ungdomsbøker i løpet av årets første måneder. Her er 3 av hennes favoritter til påskekrim.

Sjekk også krimbøkene som Aud Kristine anbefalte forrige påske

Sherlock Holmes’ ukjente lillesøster

Enola Holmes er Sherlock Holmes’ ukjente lillesøster –14 år gammel, smart, modig og ganske lik sin berømte bror. Sherlock er Enolas store ideal, til tross for at de knapt har møttes. Enola er i likhet med moren brennende opptatt av kvinnesak. Hun lever beskyttet på godset hvor hun er oppvokst, liker sykling, tegning og bøker og hater korsetter og andre klesplagg som hindrer bevegelsesfriheten. Hun blir også sjokkert av urettferdigheten i samfunnet ellers når hun får sjansen til å oppdage den.

I det serien starter, har moren akkurat forsvunnet. Når brødrene Sherlock og Mycroft finner ut hva som har skjedd, har de bare en løsning: Enola må sendes på kostskole. Men kostskolens pensum, inkludert bruk av korsett, er ikke noe for Enola. Hun rømmer til London. I utgangspunktet for å finne moren og unnslippe kostskolen, men snart blir hun trukket inn i det ene mysteriet etter det andre.

Foreløpig er to bøker oversatt til norsk i serien. Begge utgitt på Cappelen Damm og oversatt av Carina Westberg: «Den forsvunne markien» og «Den venstrehendte damen». Den første boka (som også er blitt en Netflix-film) bærer litt preg av å være en introduksjon. Leseren blir raskt opptatt av Enola likevel, og i andre bok fyrer forfatteren løs med handling fra første side.

Historiene er fengende og spennende, men de har mer å by på. De gir et fascinerende og til tider ganske detaljert bilde av victoriatidens London, om det ekstreme klasseskillet og om kvinners kår. Ikke alle disse scenene fra Londons gater egner seg like godt for sarte sjeler, men de er svært godt skrevet. Detaljrikdommen vitner om god research og Enola er en engasjerende hovedperson. Hun er smart, morsom, kreativ og modig. Samtidig er hun ensom (prøv å lese navnet hennes baklengs) og lengter etter noen å føle fellesskap med uten å få sin frihet truet. En fremmedartet tankegang for ungdom nå kanskje, men for en umyndig ung kvinne i victoriatiden var det høyst reelt.

Bøkene er forholdsvis tynne og lettleste for en ung eller ung voksen leser, men inneholder en del uvanlige ord, for eksempel i beskrivelsene av dameklær i victoriatiden.

Bestill bøkene på bibsent.no

Bestill bøkene som e-bøker på bsebok.no (krever innlogging)

Kostskolekrim à la Agatha Christie

Hazel Wong er også 14 år gammel, og handlingen i detektivserien Wells & Wong-mysteriene, skrevet av Robin Stevens, utgitt på Aschehoug og oversatt av Hanne Elisabeth Munkelien, foregår stort sett på kostskolen Deepdean i England på 1930-tallet. Det har kommet fire bøker på norsk, den siste kom i 2020 og heter «En hemmelighet for mye».

Serien er inspirert av Agatha Christies bøker, og Daisy Wells, Hazels sjef i detektivbyrået, er en ung, vakker og kvinnelig utgave av Hercule Poirot. Daisy mangler barten, men intelligensen og det lett oppblåste selvbildet er på plass. Hazel er adskillig mer forsiktig av seg, engelsk-kinesisk og har vokst opp med sine velstående foreldre i Hong Kong. Hun føler seg annerledes og blir plaget av andre elever på skolen inntil Daisy finner ut at de skal bli venner. Mysteriene de løser er, til tross for hovedpersonenes unge alder, utelukkende mordmysterier. Jeg håper virkelighetens engelske kostskoler har lærere og elever som er litt mindre morderiske enn Deepdean.

Bøkene er spennende uten å være heseblesende. Tonen er typisk engelsk kosekrim. Det er morsomt å følge jentenes metoder for å finne morderne, lese Daisys deduksjoner og Hazels notater, som minner veldig om Poirot og kaptein Hastings. Et ekstra pluss er at bøkene er lekre å se på. Omslagene er gjennomtenkte og elegante. Layouten er fin, og innslagene med håndskrift i brev og notater passer godt inn i helheten. Det eneste jeg savner, er en sånn fin snor å bruke i stedet for bokmerke. Bøkene passer kanskje aller best for jenter, fra 12 år og oppover.

Denne nesten 60 år gamle krimleseren synes også det er morsomt å lese denne typen bøker – både om Wells og Wong og Enola Holmes. Kanskje de også passer som høytlesning i påsken i en familie med krimglade lesere i forskjellige aldre?

De to første seriene med handling fra England har begge et nostalgisk preg. Nå skal vi over til Norge i en serie for mellomtrinnet med høyst aktuelle tema og handling fra vår egen tid.

Bestill bøkene på bibsent.no

Bestill bøkene som e-bøker og lydbøker på bsebok.no (krever innlogging)

Ny bok fra Lillehavn

Serien Mot og mysterier er skrevet av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen og utgis nå av Kagge. Det har til nå kommet fire bøker i serien. Den foreløpig siste heter «Hetebølge». Hovedpersonen er Hannah, ung og talentfull konkurransesyklist og datter av politimesteren i en liten kystby. Sammen med vennene Einar og Karoline og hunden Turbo løser hun ganske skumle saker i den lille byen. Hver bok inneholder et eget, avsluttet mysterium som har sammenheng med et naturfenomen, men serien har også et overliggende mysterium. Hannahs mor ligger i koma på sykehuset etter en ulykke. Hva skjedde, og kommer hun til å våkne igjen?

I «Hetebølge» blir innbyggerne i Lillehavn skremt av en rekke nifse og mystiske branner samtidig som en hetebølge gjør alt knusktørt og vannlagrene begynner å gå tomme. Er det en tilfeldighet at brannene oppstår akkurat nå, eller er det en brannstifter løs?

Bøkene er realistiske, spennende og ganske lettleste, men jeg synes ikke de er lettvinte. Personene er engasjerende og troverdige. De er opptatt av det samme som leserne – vennskap, idrett, bading og is under hetebølgen, for eksempel. Hvis du synes det høres ut som bøkene ligner veldig på CLUE-serien er det helt riktig, men jeg synes ikke det er noe minus. De egner seg fint til de som har lest hele CLUE og kanskje venter på neste bok i Blålys-serien. Neste bok i serien blir hetende «Jordskjelv», så når «Hetebølge» er lest, kan de begynne å vente på den også.

Bestill bøkene på bibsent.no

Bestill bøkene som e-bøker på bsebok.no (krever innlogging)

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

lærer og elever med ipad

Bestillingsfrister læremidler 2021

Mai nærmer seg med stormskritt, og det er straks klart for en ny hovedbestillingsperiode hos BS Undervisning. Vi ønsker derfor å minne om våre bestillingsfrister for levering av læremidler i forbindelse med sommerferien.