BookBites_vinterferie_NETT-16
Foto: Nikolaj Blegvad.

Ny krim, grøss og spenning for ungdom

Aud Kristine Johnsen i Biblioteksentralen anbefaler et knippe aktuelle krimromaner, spenningsbøker og grøsserfortellinger til ungdom. Flere av bøkene fins som e-bok.

Det er liten tvil om at spenning og grøss er populære sjangre. Nå som mange av oss må holde oss hjemme, kan det være ekstra godt å forsvinne inn i fortellinger der det skumle faktisk ikke er virkelig. Bøkene anbefales spesielt for ungdom, men ikke la deg lure for mye av alderskoden. Bøkene kan fenge både yngre og eldre lesere.

Bonus: Det er snakk om bøker som inngår i serier, så hvis du liker bøkene, har du mye mer i vente. Nederst i artikkelen har vi gjort det enkelt for bibliotek å bestille bøkene (papirbok/e-bok).

Svensk kvalitetsgrøss

Forfatteren Sara Bergmark Elfgren er godt kjent fra suksesstrilogien Sirkelen, som hun skrev sammen med Mats Strandberg. Nå har Elfgren startet en egen trilogi, Stockholmstrilogien. Første bok heter Norra Latin, og for en start!

I virkelighetens Stockholm er Norra Latin nedlagt som videregående skole. I Sara Elfgrens versjon lever den videre og er en prestisjefylt skole for elever som er interessert i scenekunst. Teaterlinja er den mest ettertraktede i Sverige, bare de beste kommer inn her. Noen er allerede profesjonelle, som Clea og kjæresten hennes, Tim. De har vokst opp med skuespillerforeldre og ble allerede som barn trukket inn i teater- og filmmiljøet. Tamar har flyttet fra Norrland til Stockholm for å kunne gå på denne sagnomsuste skolen og oppfylle drømmen om å bli skuespiller, men hun sliter med å finne seg til rette. Det hjelper heller ikke at hun er dypt forelsket i Clea – som igjen har sine egne problemer. Ingen vet hva tilsynelatende perfekte fasader skjuler.

Den tradisjonsrike skolen har også sin egen vandre- og spøkelseshistorie, og det er rundt denne spenningsintrigen utspiller seg. Hva er vandrehistorier, og hva er virkelighet? Jeg skal ikke røpe mer av handlingen. Det er nok å si at det er spennende og skummelt så det holder, og litt til. Tamar møter krefter hun ikke visste fantes, og blir trukket inn i noe hun ikke har noen kontroll over. Skikkelig creepy! Men det aller beste med boka er karakterene, da særlig de to hovedpersonene, og det er fascinerende å lese om hvordan forholdet mellom dem utvikler seg.

Jeg likte også godt at byen Stockholm nærmest er en egen karakter i boka. Gater og steder er så levende beskrevet at det er litt som å gå rundt i byen. I disse tider er dette en fin måte å reise på!

Horror fra sørstatene

«Norra Latin» er en spøkelsesfortelling med en tvers igjennom realistisk tone. Det samme kan ikke sies om den grafiske romanen Utallige skrømt av Cullen Bunn og Tyler Crook. Boka er nummer 1 i serien Harrow County, som består av åtte bøker. Handlingen foregår i et diffust sørstatsmiljø i USA. Tidsangivelsen er like diffus, men det ser litt 1930-talls ut.

Serien begynner med at folket i Harrow County henretter «heksa» Hester Beck, som i god gammel horror-stil lover å komme tilbake. Årene går, og vi møter ungjenta Emmy like før hennes attenårsdag. Emmy har alltid visst at det kryr av skumle vesener i skogen rundt huset der hun bor med faren. På attenårsdagen forstår hun at hun har en forbindelse til disse vesenene, og hun opplever til sin skrekk at hennes egen far forsøker å drepe henne. Alt blir snudd på hodet, og det er umulig for Emmy å vite hvem hun kan stole på. Hva er det som skjer? Gjennom historien blir det klart for Emmy hvem hun er og at hun kan bruke sine krefter på en måte hun selv velger.

Språket i rutene er ganske enkelt, og så vidt jeg kan bedømme godt oversatt. En språklig kuriositet – ett av uhyrene Emmy møter i skogen snakker en bred dialekt oppfunnet av oversetter for anledningen: «Men du he glømt me! No ska e få de te å husk!» Det fungerer kjempefint og er bedre enn å bruke en spesifikk dialekt. Det viser også hvor gjennomtenkt denne serien er.

Tegnestilen er både klassisk og spesiell. Crook bruker akvareller, og i et kapittel bak i boka ser vi hvordan historien om tegningene har blitt til – en ekstra bonus! Ikke at boka egentlig trenger det – den er herlig spennende, dramatisk og skummel med interessante personer og vesener som jeg gleder meg til å bli bedre kjent med når det kommer flere bøker.

I Norge blir boka markedsført som en grafisk roman for voksne. I USA har den kommet ut som young adult, og det synes jeg passer minst like bra. Her er mye blod og gørr og mange skumle typer, men jeg tror lesere fra ungdomsskolealder og oppover tåler det helt fint.

Krim for ungdom og de litt yngre leserne

Blålys-serien til Hanne Kristin Rohde har slått godt an hos unge lesere. Det er ikke rart. Bøkene er ganske lettleste, temaene er aktuelle, handlingen er spennende, hovedpersonene som vi blir bedre kjent med for hver bok er sympatiske. Astrid og Yusuf går i åttende klasse, de er kjærester og har en tendens til å havne oppi saker som må etterforskes. I denne boka, Mysteriet med trusselmeldingene, handler det om rasisme – Yusuf får rasistiske meldinger på telefonen – og dyremishandling. Astrid er ute og rir i Maridalen og finner en plastpose med kattunger som noen har kastet i en container. Ikke alle er levende.

Astrid og Yusuf og vennene deres, i samarbeid med politiet, finner ut at sakene har en sammenheng.

Som voksen liker jeg at de voksne i bøkene med noen unntak er greie og hjelpsomme, at ungdommene blir tatt på alvor. Jeg har vært litt var på de paranormale innslagene – de blå lysene Astrid ser, og evnen Isis, Yusufs egyptiske mor, og Astrids farmor har til å se og forstå litt mer enn andre. Forfatteren har sagt at hun bruker egne opplevelser fra barndommen i disse skildringene, det hjelper. Jeg har heller ikke sett noen anmeldere reagere negativt, og for ungene blir det bare et ekstra spenningsmoment – jeg hadde elsket den vinklingen da jeg var tretten! Bøkene er nok i utgangspunktet tenkt for ungdomsskoleelever, temaene tatt i betraktning, men de går fint å lese helt ned til 4. trinn for flinke lesere av begge kjønn. Temaene er dessverre aktuelle tidligere enn vi liker å tenke på!

Framtidsgrøss

Ikke er den skrekk og ikke er den krim, men spennende er den. Dystopier som Ljå av Neal Shusterman er ikke min favorittgenre i utgangspunktet. Jeg er imidlertid klar over at mange unge er av en helt annen oppfatning, så jeg sa «OK, Boomer» til meg selv, åpnet boka og ble positivt overrasket.

Vi befinner oss om lag 300 år frem i tid. I 2042 blir «Skyen» til «Tordenskyen». Det er ikke mer å oppdage, vitenskapen og den kunstige intelligensen har gitt menneskene evig liv. Vi aldres, men når vi føler oss gamle nok er det bare å runde hjørnet, så kan vi begynne på’n igjen i den alderen vi ønsker. Flotte saker, men for å unngå overbefolkning og overbelastning på jorda ble ljådommen oppfunnet. Noen mennesker blir tatt ut til å være ljåer og har i oppgave å sanke individer som må dø, uten muligheter for gjenoppliving. Det er ikke en oppgave noen tar frivillig.

Tenåringene Citra og Rowan blir motvillig lærlinger hos ljå Faraday og må lære drapshåndverket med alle dets metoder og våpen. Faraday er en rettskaffen mann med ydmykhet for jobben han er satt til. Det bringer han også videre til sine lærlinger. Det er første gang en ljå tar to lærlinger, og krefter i toppen av ljådommen bestemmer at den av de to som blir tatt opp i Ljåenes krets, må sanke den andre. Det har ingen av dem lyst til. Situasjonen blir enda verre da Faraday forsvinner, etter sigende etter å ha sanket seg selv. Men gjorde han egentlig det? Ble han drept? Hva har skjedd? Og fins det en ljå dere ute som liker jobben sin litt for godt?

Her er slåssing og action, men også refleksjoner og tanker rundt rollen som den som kan bestemme over andres liv og død, dessuten rundt makt som fenomen. Det er spennende og underholdende, men også tankevekkende. For en voksen leser som har lest mer enn sin dose av både dystopier og vanlige thrillere blir det litt forutsigbart, men det er mye bra også. Jeg liker hovedpersonene, jeg tror unge lesere fra 7. trinn og oppover kommer til å like dem også. De er sympatiske, tøffe og modige, de tar initiativ og stiller spørsmål. De voksne bipersonene er mer klisjé, men jeg tror ikke det vil plage de leserne som ikke har lest FOR mange lignende bøker fra før.

Boka på nesten fem hundre sider gikk fort unna, språket er ganske lett. Det er for en sart leser mye gla’vold, naturlig nok, temaet tatt i betraktning. «En klar arvtaker til Dødslekene» har forlaget satt i en blurb på forsiden. Det vet jeg ikke, men den kommer garantert til å fenge de samme leserne. Leseranmeldelsene på for eksempel Amazone er for det meste jublende.

Bibliotekbestillinger:

Norra Latin kan bestilles som papirbok på bibsent.no og som e-bok på bsebok.no

Utallige skrømt kan bestilles som papirbok på bibsent.no: norsk og engelsk

Mysteriet med trusselmeldingene kan bestilles som papirbok på bibsent.no og som e-bok på bsebok.no.

Ljå kan kan bestilles som papirbok på bibsent.no: norsk og engelsk, og som e-bok på bsebok.no

Det kreves innlogging og brukerkonto for å se og bestille bøker i bsebok.no. Hvis biblioteket ikke allerede har muligheter for å logge seg inn eller bestille bøker, kontakt kundesenteret til Biblioteksentralen.

Du finner flere boktips her

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

lærer og elever med ipad

Bestillingsfrister læremidler 2021

Mai nærmer seg med stormskritt, og det er straks klart for en ny hovedbestillingsperiode hos BS Undervisning. Vi ønsker derfor å minne om våre bestillingsfrister for levering av læremidler i forbindelse med sommerferien.