Bibliotekenes Hus

– Et sted for deg som vil bruke oss!

– Vi ønsker å vise at vi tar både kunder og brukere på alvor. Til Bibliotekenes Hus kan du komme og se hvordan nye bibliotekløsninger virker i praksis. Og få råd, inspirasjon og ideer til hvordan dine utfordringer kan løses på en god måte.
Aina Vestengen har jobbet med innredningen i Bibliotekenes Hus. Hun håper huset blir et sted bibliotek- og skolefolk kommer for få tips og inspirasjon. Foto: Helge Ek

Slik forklarer Aina Vestengen, interiørarkitekt i BS Eurobib, hva som har vært mye av utgangspunktet for både utforming og innredning av det nye Bibliotekenes Hus.

Fem virksomheter, med i alt ca. 120 arbeidsplasser og felles tilknytting til bibliotekdrift, er nå på plass i den splitter nye bygningen på Vollebekk, rett nord for trafikknutepunktet Økern i Oslo. Og BS Eurobib har levert alt av interiør, møbler og innredning forøvrig til samtlige.

Søvnløse netter

Selv har Aina Vestengen siden januar 2016 sittet i arbeidsgruppen som har hatt ansvaret for å innrede fire av husets fem etasjer. Der har hun hatt følge av kollega og HMS-ansvarlig Elin Broen, samt interiørarkitektene Monica Døhlie Heck og Marte Straalberg fra firmaet IArk. Og ja, hun kan bekrefte at det har vært noen søvnløse netter.

De har inntruffet når spørsmål om material- eller fargevalg, organisering av logistikk og montering, kontroll med ordrer og hvordan skape arbeidsplasser som de ansatte vil trives med har svevet rundt i hodet.

– Vi ønsket å gi huset en identitet som samtlige ansatte både ville føle seg knyttet til og ha vært med på å påvirke, helt konkret. Samtidig ville vi at alle våre kunder og brukere skal kunne bruke huset i størst mulig grad, understreker hun.

I Bibliotekenes Hus kan sju av møte- og seminarrommene lånes gratis av bibliotek, skoler og andre kunder. Det største rommet har plass til hundre personer, det minste åtte. Foto: Helge Ek.

HAR DU LYST TIL Å BESØKE BIBLIOTEKENES HUS? Ta kontakt med kundesenteret vårt

Stor idékonkurranse

For å takle disse utfordringene, og mange til, har interiørarkitekten og hennes tre medsammensvorne langt fra valgt å gå den slagne landevei: I utgangspunktet har alle ansatte vært med på en idékonkurranse i flere runder, der poenget i første omgang var å velge ut hvilke temaer som skulle prege profilen på de ulike delene av bygget.

Dernest kom runde to av idékonkurransen – hvor de ansatte ble bedt om å gi ulike møterom navn fra så vel barnelitteratur som science fiction og fantasy – og fra Biblioteksentralens egen historie og geografiske tilhørighet.

Vi møtes på Hattifnattens øy!

I Bibliotekenes Hus kan du dermed havne i et møterom med kjente og kjære stedsnavn fra litteraturen som Flåklypa, Hattifnattenes øy eller Steinrøysa neri bakken. Alternativt kan du ende opp på et seminar i Malerhaugen eller Grubbegata, Bokbinderiet eller Kort`n.

– Ikke ett av de nær 40 møte- og multirommene våre er like. Her er forskjellige farger og interiørløsninger, møbler og tekstiler – helt gjennomført. Og vi har lagt stor vekt på at litteraturen skal ha en dominerende plass i miljøet. Den prioriteringen skal synes med en gang man kommer inn i lokalene våre. Det er jo litteraturen som utgjør kjernen i virksomheten til alle som arbeider her – og til dem vi skal betjene, påpeker Vestengen.

Møterom. Bilde fra Bibliotekenes Hus.
LITTERÆRE STEDER: Eksempel på internt møterom i Bibliotekenes Hus, inspirert av Flåklypa.

Skikkelig showrom – med visningsbibliotek

For Vestengen og hennes arbeidsgiver har et annet viktig poeng med innredningen av Bibliotekenes Hus vært å vise at man jobber på lag med bibliotekene – over et bredt spekter av tjenester og produkter.

– Endelig har vi fått på plass et skikkelig showrom, inkludert et «visningsbibliotek». Der kan alle de løsningene og produktene BS Eurobib, og de andre firmaene i huset, tilbyr vises fram og demonstreres i praksis.

På den måten kan vi gi et fullgodt inntrykk av hvordan en komplett pakke av produkter; fra hyller og reoler til interaktive produkter og lydanlegg fungerer.

– Samtidig kan du som bibliotekar eller representant for en kommune snakke med våre folk på stedet for å få testet de tilpasningene du måtte ønske. Noe slikt har vi drømt om lenge, men aldri hatt muligheten til å gjennomføre før nå, forteller en entusiastisk interiørarkitekt.

Bilde fra Bibliotekenes Hus.
I det store showrommet til Bibliotekenes Hus kan nær sagt alle typer møbler, innredning og utstyr som leveres av BS Eurobib prøves ut i praksis – samtidig som du kan oppdatere deg på nye bøker og læringsmidler fra Biblioteksentralen og BS Undervisning. Foto: Helge Ek
Gulvet i showrommet kan også brukes – til interaktivt spill for spretne barneføtter. Foto: Helge Ek

Gode råd er gratis!

Hun er selv en av dem som gjerne bistår med råd, innspill og forslag til konkrete løsninger fra BS Eurobibs stab. Mye av den rådgivningen som hun og kollegene gir på denne måten tar de seg ikke betalt for. Først når det kommer til håndfaste tegneoppdrag blir vi enige med våre kunder om en pris på oppdraget.

Gratis er det også for bibliotek og andre kunder å bruke de seminar- og møterommene som det nye Bibliotekenes Hus nå har et rikholdig utvalg av.

BIBLIOTEK OG ANDRE KUNDER KAN LÅNE FLERE AV SEMINARROMMENE I BIBLIOTEKENES HUS – DET ER GRATIS: Bruk bestillingsskjemaet vårt for reservering av møterom

– Vi ønsker at huset skal bli brukt. Det skal være et sted der alle som er involvert i bibliotekdrift kan komme og få faglige impulser og håndfaste innspill til hvordan de kan løse sine oppgaver på en enda bedre måte, avslutter Aina Vestengen.

SE FLERE BILDER FRA VISNINSBIBLIOTEKET PÅ HJEMMESIDEN TIL BS Eurobib: Sjekk bilder på hjemmesidene til BS Eurobib

Les også

Fotografiet viser artikkelforfatter Hans A. Vigen og et utsnitt av artikkelen slik den ser ut i papirutgaven av årsrapporten, der den også er trykt.

Er biblioteket ditt for alle?

Hvis hele befolkningen skal oppleve biblioteket som sitt, må viktige samarbeidspartnere som Biblioteksentralen og kommunale eiere gi enda bedre støtte til utvikling i bibliotek.

Lesersørvis, appelltermar på nynorsk

Forrigebok på nynorsk

Hyggjeleg eller urovekkjande? Kjenslevar eller avstumpa? No kan du skildre leseopplevingane dine med appelltermar på nynorsk i Forrigebok.