Spennende historier motiverer – særlig når man skal lese på et annet språk enn sitt eget.
Spennende historier motiverer – særlig når man skal lese på et annet språk enn sitt eget.

Engelsk lettlest for barn og ungdom

Mange av de britiske forlagene utgir lettleste titler i høst. Nina Therese Kvil i Biblioteksentralen har valgt ut 5 favoritter som passer for mellom- og ungdomstrinnet.

Utvalget av lettleste bøker på engelsk til barn og ungdom blir stadig større. Hver måned utgis det lettleste titler fra forfattere som skriver både spennende og engasjerende om tema som opptar barn og ungdom. Jeg har valgt ut nye utgivelser fra blant annet Oxford University Press, barnebokforlaget Nosy Crow og lettlestforlaget Barrington Stoke. Dette er enkeltstående, lettleste romaner som er skrevet av kjente forfattere. Felles for flere av disse titlene er at de er godt fortalt, har korte avsnitt, god skrift og fine illustrasjoner.

Grøss og gru på den engelske landsbygda

1. Still Water – Chris Priestley

«Still water» Foto: BARRINGTON STOKE

Chris Priestley debuterte i 2000 med romanen «Dog Magic!» Siden den gang har han utgitt en rekke barne- og ungdomsbøker, der de fleste har et element av det gotiske, mørke og overnaturlige. Still Water handler om Rosie som blir evakuert fra London under andre verdenskrig. På den engelske landsbygda håper hun på et bedre og tryggere liv. Hun skal bo hos den vennlige Mrs Taylor og hennes datter, Mary, som gjør alt i sin makt for å gjøre livet vanskelig for Rosie.

Da Rosie en dag oppdager et mørkt tjern i landsbyen, skjer det en rekke merkelige ting. Det skal nemlig vise seg at Rosies nye familie bærer på en mørk hemmelighet fra fortiden. Allerede fra første stund ligger det en uhyggelig stemning over denne romanen, og boken kan best beskrives som en skikkelig skummel pageturner. Forlaget har kategorisert «Still Water» som en barnebok, men jeg vil nok heller anbefale denne til ungdom, både når det gjelder språk og tematikk. Uten å røpe for mye, så er det ikke nødvendigvis en lykkelig slutt på denne grøsseren. Romanen har god skrift med luft mellom linjene, illustrasjoner i svart-hvitt og korte avsnitt for bedre lesbarhet. Boken utgis på forlaget Barrington Stoke, et forlag som spesialiserer seg på lettleste bøker for barn og ungdom.

En moderne klassiker i tegneserieformat

2. The Breadwinner – Deborah Elli

«The Breadwinner» Foto:

The Breadwinner av Deborah Ellis ble utgitt for første gang i 2001. I 2017 ble det også laget en film basert på boka, og denne grafiske romanen er en adopsjon av filmen. «The Breadwinner» er historien om elleve år gamle Parvana som vokser opp i Kabul under Talibans styre.  Kvinner og jenter kan ikke lenger bevege seg utendørs uten følge av en mann og hele kroppen må være tildekket.

Når faren blir arrestert kler Parvana seg ut som en gutt og tar over farens plass på markedet, slik at hun kan brødfø familien. «The Breadwinner» er en visuelt vakker og gripende grafisk roman med et viktig budskap. Det er også en svært tilgjengelig bok, og tegneserieformatet gjør at langt flere lesere kan få glede av Deborah Ellis’ roman fra 2001. Boken lar ofte illustrasjonene tale for seg selv, og teksten er enkel og tydelig. Passer for mellom- og ungdomstrinnet.

Ellevilt eventyr med en flygende ponni

3. The legend of Kevin – Philip Reeve

«The legend of Kevin» Foto: OXFORD UNIVERSITY PRESS

Philip Reeve er en populær britisk barnebokforfatter som blant annet har hatt stor suksess med fantasyseriene Mortal Engines og Railhead. I 2013 slo han seg sammen med illustratør Sarah McIntyre og sammen utga de boka «Oliver and the Seawigs». I 2018 fortsetter Reeves og McIntyre samarbeidet med barneboken The legend of Kevin, som er den første boka i en ny serie. Kevin er en smått overvektig ponni med vinger som livnærer seg på kjeks med vaniljekrem.

Max er en helt vanlig gutt som er bosatt i en blokkleilighet i Bumbleford og som ønsker seg et kjæledyr mer enn noe annet i verden. Ønskedrømmen blir brått til virkelighet når den flygende ponnien Kevin må nødlande på verandaen til Max under et voldsomt uvær. Et unikt vennskap oppstår og sammen må Max og Kevin redde byens innbyggere fra flom og oversvømmelse. Boken er gjennomillustrert i svart og blått av Sarah McIntyre, som virkelig er en mester i sitt fag. Hennes morsomme illustrasjoner gir boken det lille ekstra, og utfyller Reeves historie svært godt. Illustrasjonene på hver enkelt side deler opp boken og gjør den enklere å lese. «The Legend of Kevin» har også god skrift og korte kapitler. Dette er en spinnvill og morsom roman som vil appellere til både store og små, men den er nok spesielt godt egnet for lesere på mellomtrinnet.

Dramatisk skoletur

4. A Dangerous Game – Malorie Blackman

Lettleste bøker. Bokomslag. A Dangerous Game.
«A dangerous game» Foto:

Malorie Blackman har vunnet flere priser for sine ungdomsbøker i Storbritannia, og avisen The Times beskrev nylig forfatterskapet hennes som en nasjonalskatt. A Dangerous Game handler om Sam, som har sigdcelleanemi, en medfødt sykdom som setter store begrensninger på det livet som han ønsker å leve. Sam vil så gjerne leve et vanlig liv, til tross for den kroniske sykdommen. Men foreldrene tør knapt å ta Sam med på ferie i frykt for at sykdommen skal blusse opp.

På skolen er heller ikke livet enkelt, og Sam blir mobbet av noen gutter i klassen. Årets skoletur går til Skottland, men Sam er helt sikker på at foreldrene ikke vil la ham reise. Gleden er derfor stor når foreldrene likevel gir etter. Men i den skotske villmarken skjer det noe som snur opp-ned på livet til Sam. «A Dangerous Game» er en roman som tar opp viktige og vanskelige temaer som alvorlig sykdom, annerledeshet og mobbing. Det er samtidig en spennende historie med godt driv som er vanskelig å legge fra seg. Boken har korte kapitler og god, lesbar tekst.

Romanen utgis på lettlestforlaget Barrington Stoke og passer for mellomtrinnet og oppover.

Hardkokt krim for ungdom

5. Murder at Twilight – Fleur Hitchcock

Lettleste bøker. Bokomslag.
«Murder at twilight» Foto:

Britiske Fleur Hitchcock har skrevet en rekke krimbøker for barn og ungdom og romanen «Murder in Midwinter» ble svært godt mottatt da den kom ut i 2017. Nå er Hitchcock tilbake med et nytt mysterium i boken Murder at Twilight. Boken handler om Viv som har en opprivende krangel med Noah. Men hun hadde aldri sett for seg at det skulle bli siste gangen hun så han. Når hun kommer hjem fra skolen, er han som sunket i jorden og det er blålys, sirener og politi overalt.

Viv er overbevist om at Noah har stukket av for å få oppmerksomhet. Men det er mørkt, kaldt og regnet øser ned, så Viv bestemmer seg for å lete etter ham. Men snart innser Viv at hun er i ferd med å bli fanget i en farlig konspirasjon som kan få fatale konsekvenser. «Murder at Twilight» er en krimroman som passer godt for ungdom. Boken er ikke delt opp i like korte avsnitt som de forgående titlene, noe som gjør at den henvender seg til de litt mer erfarne leserne. Likevel er det en tilgjengelig roman som har korte kapitler og god, leselig skrift. Ikke minst er Hitchcocks roman veldig spennende og en flott introduksjon til krimsjangeren.

Les flere boktips her

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

lærer og elever med ipad

Bestillingsfrister læremidler 2021

Mai nærmer seg med stormskritt, og det er straks klart for en ny hovedbestillingsperiode hos BS Undervisning. Vi ønsker derfor å minne om våre bestillingsfrister for levering av læremidler i forbindelse med sommerferien.