Bibliotekenes Hus

Søk
Close this search box.

– Det er viktig å synliggjøre biblioteket

– Når vi lager utstillinger og fronter bøker, gir det endring og opplevelse, sier Elisabeth Stabell i Nes bibliotek.
– Biblioteket er litt under et press hele tiden. Da er det viktig å synliggjøre biblioteket og vise noe av det vi kan, viktigheten av å være et bibliotek. Da må vi også være gode på merkevarebygging. Vi må være stolte av det vi driver med, sier Elisabeth Stabell. Foto: Nes bibliotek

Bibliotekene har bøker om nesten alt mulig. Når stadig mer informasjon blir tilgjengelig digitalt, må det være andre grunner for å oppsøke biblioteket enn for å finne den informasjonen du kan finne på nettet.

– Vi blir nærmest teppebombet med visuelle budskap på skjermer og ellers, som krever oppmerksomhet i det daglige. Da er det viktig å bygge opp en god atmosfære rundt det vi er opptatt av i bibliotekene, sier Stabell.

Visuell profil

Utstillinger er med på å gi biblioteket en visuell profil, og boksamlingen blir mer synlig. Mange lånere liker det.

– De får ny inspirasjon når de kommer hit, og mange blir fristet til å lese bøker de ikke ville ha plukket fram selv. Vi får mange gode tilbakemeldinger på utstillingene. Lånetiden på en bok er vanligvis fire uker, så det er ikke alle som er innom biblioteket hver uke. En utstilling kan stå greit en måned uten å bli for gammel hvis det ikke er en spesiell grunn til en begrenset tidsperiode.

– Det har ofte vært holdningen at man som bibliotekar ikke skal være for pushy og ikke tenke kommersielt. Du skal ikke blande børs og katedral.

Stabell pleier å si at hun driver i underholdningsbransjen. Publikum kommer til biblioteket for å låne bøker som gir dem opplevelser eller fakta. De vil bruke tiden sin på noe meningsfylt.

– Gi lånerne mer å velge mellom, gi dem mer å glede seg over, noe mer som passer til den interessen de er opptatt av.

Hun er opptatt av at bibliotekarer ikke skal være flaue over å tenke salgteknisk for å gi folk en bedre opplevelse av biblioteket.

– Det har ofte vært holdningen at man som bibliotekar ikke skal være for pushy og ikke tenke kommersielt. Du skal ikke blande børs og katedral.

– Vi er superheldige. Vi kan låne ut bøker helt gratis. Har noen lyst til å ta med en bok hjem, kan du bare si «ta gjerne med deg de to bøkene der òg». Det koster ikke noe å låne, leserne får bare muligheten til å oppdage flere gode forfattere og bøker.

God utstilling

En god utstilling må ha et klart blikkfang som passer til det som skal stilles ut, knyttet til utstillingens tema.

– En god utstilling tiltrekker blikket og er noe folk låner fra, og skaper oppmerksomhet rundt de bøkene vi ønsker å vise fram.

Det er allikevel flere forskjeller mellom bibliotek og bokhandel.

– Søkelyset i offentligheten er ofte fokusert på et fåtall bestselgere, noe som også kan utfordre bibliotekets samlingsutvikling. Biblioteket skal kunne tilby etterspurt materiale, synliggjøre alternativ til bestselgerne, og tilby alternativ til utlånte bøker.

– I biblioteket har vi ikke tjue eksemplarer av hver bok. Da kan det hjelpe å tenke i temaer eller forfatterskap i stedet for kun en enkelt tittel.

Da er det et stort potensial i å profilere seg på bredde og mangfold og god veiledning.

– I biblioteket har vi ikke tjue eksemplarer av hver bok. Da kan det hjelpe å tenke i temaer eller forfatterskap i stedet for kun en enkelt tittel. Hvis du har lånt ut den ene boka, går det an å ta en kopi og sette på et lite innstikk som sier «Reserver i skranken», så er du dekket inn.

– En plakat i forbindelse med et arrangement med forfatteren av den utlånte boka kan da fremdeles stå framme uten at det gjør noe. Man kan også plukke fram deler av en samling, og henvise til resten borte på hylla. Det gjelder å jobbe mer på den måten, i stedet for kun å fokusere på en enkelt bok.

Om Elisabeth Stabell

  • Elisabeth Stabell har jobbet på Nes bibliotek i ni år. Hun har bakgrunn fra reklamebransjen som dekoratør og fra bokhandel. Når det gjelder utstillinger, kan Stabell noen gode knep som er enkle og kan fikses på forholdsvis kort tid.
  • Stabell påpeker at det er viktig å ha et bevisst forhold til hvordan forfattere og bøker presenteres på biblioteket. Det er avgjørende for opplevelsen til både forfatter, intervjuer og besøkende.
  • Nes bibliotek legger vekt på en god visuell presentasjon i biblioteket og er også aktive på Facebook.
  • En annen inspirasjonskilde for utstillinger i bibliotek, er Facebok-gruppa «Kreativt bibliotek».

Oppmerksomhet

Det er stor konkurranse om oppmerksomheten, og da blir det viktig å synliggjøre bibliotekets plass i samfunnet.

– Biblioteket er litt under et press hele tiden. Da er det viktig å synliggjøre biblioteket og vise noe av det vi kan, viktigheten av å være et bibliotek. Da må vi også være gode på merkevarebygging. Vi må være stolte av det vi driver med.

– Bruk gjerne logoen til biblioteket når du lager en utstilling. Få med logoen på plakater, annonser og utstillinger, slik at når det blir tatt bilder, kan du lett se hvor bildet er tatt.

– Lånere og brukere vil oppdage stadig nye sider av bibliotekene sine når aktiviteten øker.

Stabell har blant annet bakgrunn i reklamebransjen som dekoratør, og som ekspedient i bokhandel. Det gir henne grunnlag for også å tenke «salg» i biblioteket. Hun vil gjerne ufarliggjøre det å lage utstillinger i biblioteket.

– Lånere og brukere vil oppdage stadig nye sider av bibliotekene sine når aktiviteten øker. Utfordringen for oss er å lage utstillinger om temaer vi vil sette fokus på.

Noen grunnprinsipper om utstillingsteknikk sitter i ryggmargen fordi hun har det med seg fra tidligere gjennom mange år.

– Jeg nok har evnen til å se muligheter i nesten hva som helst. Det er nå en gang slik hodet mitt er skrudd sammen.

Ikke alle som jobber i bibliotek har hennes bakgrunn, men Stabell oppfordrer folk til å sette i gang. Se hva andre gjør og lær av dem, tilpass til eget bibliotek og ha det gøy.

Sosiale medier

Hun er heller ikke redd for å spørre folk hvis det er ting som hun ikke har selv. Også andre bibliotek i nærheten.

– Det tror jeg er veldig lurt. Da spør jeg på Facebook: Er det noen som kan hjelpe meg med dette? Da pleier det som regel å komme noen ledetråder, og så ordner det seg.

– Det verste som kan skje, er at jeg ikke får noen til å hjelpe meg, og da må vi finne en annen løsning. Når du setter i gang ting og begynner å spørre folk, blir andre skikkelig nysgjerrige, og det har som regel en positiv effekt for biblioteket.

Bilder

Når det gjelder sosiale medier, oppfordrer hun også bibliotekene til å ta  bilder mens utstillingen lages, og ikke bare av det ferdige resultatet.

– Egentlig burde vi stått og laget utstillinger hele tiden, vi får så god kontakt med lånerne mens vi holder på med dette.

– Bilder som viser hvordan dere går fram, engasjerer lånerne når de får lov til å se hvordan vi jobber. På den måten kan folk også bli kjent med oss som jobber på biblioteket. Forhåpentligvis liker de det vi holder på med, ellers hadde de nok ikke fulgt med. Det er noe med den personlige tilstedeværelsen som kan bli litt borte når biblioteket får automater der du kan låne og levere uten å forholde deg til en bibliotekar.

I bokhandelen oppsøkes kundene på gulvet. Når du driver med noe og viser det, er det lett å komme i kontakt med folk rundt.

– Egentlig burde vi stått og laget utstillinger hele tiden, vi får så god kontakt med lånerne mens vi holder på med dette, sier hun og ler.

Hvordan lage en god utstilling?

Elisabeth Stabell har laget en praktisk huskeseddel for deg som vil i gang med å lage utstilling i bibliotek.

Planlegging

  • Hva vil du lage utstilling om?
  • Hva krever den av plass?
  • Hvor i biblioteket passer det best med utstillingen?
  • Riktig utstyr og verktøy, samt områder egnet for utstilling, er et godt utgangspunkt.
  • Skal utstillingen stå kort eller lenge?
  • Hva skal man kunne låne fra utstillingen?
  • Lag en skisse.
  • Lag eller skaff til veie det som trengs for utstillingen.
  • Endre eventuelt i basen plasseringen av bøkene som er på utstilling.
  • Sett opp utstillingen.
  • Legg ut i kalendere på nettet, som Visit Norway m.fl.
  • Ta bilder og del på Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, Snapchat, blogg og infoskjermer.

Utstillingsrommet

  • Hva skal utstillingen stå på? Bord, podier, hylle osv.
  • Skal noe henges over? Er det tungt eller lett?
  • Forslag til ulike redskaper til å henge opp med: fiskesnøre, hyssing, garn, pakkebånd, kjetting, tau, ståltråd, fleksibel opphengswire med kroker, for å nevne noe.

Taket:

  • Hvordan er taket? Er det himling med metallrammer, mur, tre, glass, eller veldig langt opp til taket?
  • Kan man slå inn stift, sette inn faste punkter som øyeskruer, henge opp en rist eller lignende for lett oppheng?
  • Kan man bruke tape eller Tack It eller limputer? Se på mulighetene og bruk det som er best hos dere.

Veggen:

  • Hvordan er veggen? Festeredskaper fungerer forskjellig. «Tack It» kan være utmerket til å henge opp lette ting med, men har en svakhet ved høy varme og kan da sige nedover veggen. Må ikke brukes på ubehandlet tre og andre porøse overflater – den kan sette merker på disse materialene. «Tack It» kan gnis av med mer «Tack It» eller tørr mikrofiberklut. Skaff gjerne gaffateip i både svart og hvit. Tegnestifter, nåler, spiker, skruer og annet kan selvfølgelig brukes hvis det er tillatt å lage hull i veggen.
  • God belysning løfter enhver utstilling og gir stemning og økt fokus.

Utstillingselementer

Podier:

  • Skap spenning i utstillingen med forskjellige høyder på podiene, det gir mange flere muligheter.

Bakgrunnen:

  • For å endre rommet kan dere henge opp en bakgrunn. Det kan være mye forskjellig: plakater, tekstiler, plater, effekter osv.

Underlaget:

  • Underlag til utstillingen kan også varieres. Alt fra duker, tekstil i metervare, utskrifter fra kopimaskinen, bilder og annet som det går an å sette noe på vil fungere. Tenk på hva som gir et løft for utstillingen.

Bokstøtter:

  • Ha et godt utvalg bokstøtter og bruk de som har samme vinkel. Da blir utstillingen ryddig og det visuelle uttrykket blir bedre.
  • Plakat og innstikk forteller litt mer om utstillingen.
  • Viktigst av alt: bøker eller andre medier til utlån.

Sikkerhet

  • Bruk elementer du ikke er redd for å miste. (Tyveri kan forekomme.)
  • Er det bevegelsesalarm i lokalet? Tenk da på plakater og andre ting som henges opp, slik at de ikke beveger seg med luftstrømmer fra ventilasjon. (Alarmen kan gå av.)

Gjenbruk

Det varierer hvor lang tid planleggingen tar.

– Noen utstillinger er ganske enkle. Da tar vi ut noen bøker og setter opp en plakat om arrangementet. Andre utstillinger bruker vi mer tid på å planlegge, og på å finne elementer og effekter som bygger opp under den følelsen vi ønsker å formidle med utstillingen.

– Hvis jeg skal anslå en timebruk til noe som er tidkrevende å bli ferdig med, så si fire timer. Da kan det være alt fra å produsere ting til å finne ut hvem som har akkurat den gjenstanden og få skaffet den til biblioteket, at de leverer og henter det her.

Det går raskere etter hvert som du har laget noen utstillinger. Du får en rutine på hva du kan lage ting på, av og med.

– Det er alltid bra å ha en base med gode bokstøtter, plakatoppheng, ting som gjør at det ikke tar så lang tid å skifte.

– Bibliotekarer er vant til å få mye ut av lite penger. Da blir gjenbruksfilosofien enda sterkere.

Små ressurser bør ikke være noen unnskyldning for ikke å lage utstillinger. «Man tager hvad man haver.»

– Bibliotekarer er vant til å få mye ut av lite penger. Da blir gjenbruksfilosofien enda sterkere. Det å ha de gode basistingene som du kan bruke på nytt og på nytt. Det å kunne skrive ut ting på papir er også veldig virkningsfullt, og har lav kost.

Tema

Nes bibliotek har som regel et hovedtema hvert halvår som de jobber ut fra. Da gir det god mening å velge noen arrangementer og utstillinger som kan knyttes opp mot hovedtemaet.

– Dette halvåret er det «psykisk helse for unge mennesker» som vi har hatt fokus på. Ellers er det aktuelle hendelser i tiden, merkedager og selvfølgelig årstidene.

– Det gjelder om å følge med litt og være nysgjerrig på det som skjer. Vi holder oss orientert om hvilke bøker som kommer, det kan også gi inspirasjon.

Morsomt

Det gjelder å finne kollegaer som trives med å lage utstillinger.

– Man kan sitte samlet og utveksle tanker og forslag. Når utstillingen skal lages, fordeler man oppgaver etter interesser. Alle får likevel et eierforhold hvis man har vært med å avgjøre hva man skal gjøre. Og blir det ikke helt som du har tenkt, vet ikke publikum det, og du lærer noe nytt til neste utstilling.

Holdningen kan være noen steder at «dette har vi ikke gjort før, så dette skal vi ikke begynne med».

– Finn de som koser seg med det. Vi er forskjellige alle sammen. Man må være litt gæren av og til og prøve noe nytt, selv om man ikke har laget en utstilling før. Det tror jeg går ganske fint.

– Det finnes jo en bok om nesten alt. Det er mulig å lage utstillinger og arrangementer om det meste.

Les også

Stemningsrapport fra bokmessen i London

I mars deltok tretti tusen bransjefolk og bokelskere på The London Book Fair. En av dem som besøkte bokmessen var Charlotte fra Biblioteksentralen og Forrigebok-redaksjonen.