Bibliotekenes Hus

Design thinking i bibliotek på én dag!

Foto: DOKK1/Aarhus Kommunes biblioteker
Den 21. november arrangerer Biblioteksentralen workshop i Design Thinking med kursholdere fra anerkjente DOKK1. Her lærer du teknikker som kan tas i bruk umiddelbart for å skape gode brukeropplevelser i bibliotek.

Folkebiblioteket er en sentral del av tilbudet i norske kommuner – og en institusjon i kontinuerlig endring. For å beholde relevansen som den viktigste og mest tilgjengelige kulturinstitusjonen i landet, trenger bibliotekene metoder for å forstå og fange opp nye behov hos brukere og ikke-brukere i sine lokalsamfunn.

Design thinking setter brukeren i sentrum og er en utprøvd og dokumentert metode for å ivareta brukeropplevelsen i tjenesteutvikling. Med en kombinasjon av innsiktsarbeid og observasjon, som du som ansatt på et bibliotek kan gjøre selv, lærer du å avdekke brukerbehov som ellers ikke er synlige. Metoden gir deg også teknikker for å oversette denne brukerinnsikten til å utvikle gode og relevante tjenester.

Workshopen fasiliteres av Lisbeth Mærkedahl og Helene Bruhn Schvartzman fra Aarhus Kommunes biblioteker.

Bibliotekene i Århus har sammen med IDEO og Chicago Public Libraries utviklet verktøyskassen «Design thinking for libraries»: www.designthinkingforlibraries.com

Hvem passer kurset for?

Både store og små bibliotek vil ha god nytte av Design thinking, siden bibliotek uansett størrelse besøkes av et mangfold av brukere og har stor variasjon i tjenestetilbudet sitt.

Metoden egner seg godt for å forbedre det eksisterende bibliotektilbudet, men er særlig verdifull når premisser og roller er i endring. Jobber du på et bibliotek som har som mål å nå nye målgrupper? Har dere etablert et nytt tilbud som ikke har slått an? Er det kommunesammenslåing på gang, skal biblioteket bli meråpent eller samlokaliseres med en annen aktør?

På workshopen lærer du teknikker og får verktøy for å utvikle biblioteket i takt med behovene i kommunen eller regionen din.

Program

09.00–09.30: Registrering, litt å bite i og kaffe og te

09.30–10.00: Velkommen

Martin Kristoffer Bråthen, leder for brukeropplevelser og innovasjon i Biblioteksentralen, og BalaSuthas Sundararajah, daglig leder i design- og teknologiselskapet Redia, som Biblioteksentralen er medeier i, ønsker velkommen og forteller om hvordan Biblioteksentralen og Redia jobber med tjenesteutvikling.

10.00–16.00: Workshop i Design thinking

Workshopen fasiliteres av Lisbeth Mærkedahl og Helene Bruhn Schvartzman fra Aarhus Kommunes biblioteker. Under workshopen vil du:

• prøve ut konkrete teknikker,

• få hjelp til å lage prototyper og praktisk kunnskap om hvordan du tester ideene dine, 

• høre om hvordan Aarhus Kommunes Biblioteker/DOKK1 har brukt Design thinking,

• og konkrete verktøy du kan ta med hjem. 

Påmelding

Kurset arrangeres av Biblioteksentralen på Bibliotekenes Hus i Oslo og har en deltakeravgift på kun NOK 1.990. Det inkluderer kurs, lunsj og forfriskninger. Påmelding er bindende.

Kommende arrangementer